Novè pas: vigilem els codis deontològics

En aquesta darrera sessió de seminari, ens hem posat les ulleres deontològiques i hem analitzat la següent notícia des d’un punt de vista ètic i moral. El que havíem de dur a terme era intentar reunir les informacions originals de la notícia en qüestió i detectar l’anomalia que trencava amb els codis deontològics del periodisme. Un cop localitzada la irregularitat, havíem d’explicar quins eren els punts del Codi Deontològic dels Periodistes de Catalunya o de la FAPE o la UNESCO perjudicats. Finalment, per completar aquesta tasca, hem escrit una carta al periodista responsable de la infracció ètica per tal de demanar-li que rectifiqui i es disculpi tenint en compte els Codis esmentats anteriorment.

La notícia explica que un reporter de ‘SKy News’, un canal de televisió anglès, va registrar la maleta d’una de les víctimes del vol MH17, que es va estavellar en la vila de Grábovo, a 40 kilòmetres de la frontera amb Rússia, a causa d’un míssil terra-aire que el va enderrocar. El vol anava des d’Amsterdam fins a Kuala Lumpur amb 283 passatgers, 227 dels quals morts, i 15 tripulants, 12 d’ells morts també. Skynews

La cadena ‘Sky News’ va connectar en directe amb el reporter, que estava inspeccionant la zona mentre relatava el que anava veient. Va ser quan el periodista remenava les pertinences de les víctimes (un clauer, un raspall de dents…) que va dir: “No hauríem d’estar fent això, suposo”. A partir d’aquest episodi, una onada de crítiques va caure sobre el periodista, acusant-lo d’envair la privacitat de les víctimes i de les seves famílies. Milers de persones van condemnar l’acció del periodista amb comentaris del tipus “m’estic replantejant la meva subscripció al Sky News”. Finalment, tant la pròpia cadena com el periodista, van demanar disculpes per les ofenses causades.

L’única evidència que es disposa de la infracció va ser un vídeo on surt gravada la televisió d’un espectador que mostra com el periodista en qüestió remou les pertinences que hi havia a la maleta d’un dels passatgers morts.

El periodImage result for colin brazierista és Colin Brazier, un professional reconegut, guanyador d’un Emmy Award i nominat a un BAFTA (British Academy of Film and Television Award). A més, al llarg de la seva carrera ha obtingut nombrosos reconeixements fruit dels seus reportatges cobrint notícies arreu del món.

Malgrat la seva brillant trajectòria, el juliol de 2014, i a causa de l’episodi que tractem arran de l’estavellament del vol Malaysia Airlines MH17 sobre Ucraïna, diversos espectadors van demanar la seva renúncia. El 21 de juliol, ja s’havien presentat 21 queixes sobre el seu comportament a Ofcom (l’Oficina de Comunicacions i autoritat reguladora). Malgrat tot, Brazier no va ser acomiadat, sinó que es va disculpar en un article publicat a The Guardian el 22 de juliol.

A continuació, exposarem la carta que la nostra redacció del Consell d’Informació ha escrit sobre aquest error deontològic i moral tan greu.

Senyor Colin Brazier,

Som un mitjà de comunicació web català i ens dirigim a vostè després de veure les imatges publicades fa uns dies pel seu mitjà, Sky News, arrel de l’accident del vol MH17 de Malaysia Airlines que es dirigia a l’aeroport internacional de Kuala Lumpur.

Durant la retransmissió, vostè apareix obrint una de les maletes de les víctimes de l’accident aeri amb el que considerem que està infringint una de les normes del Codi Deontològic dels Periodistes de Catalunya, concretament, l’article 9 que defensa el dret a la privacitat. Segons aquest, les persones han de ser tractades amb respecte i dignitat i cal evitar les intromissions innecessàries per tal de no danyar de forma injustificada la seva dignitat tant en vida com més enllà de la seva mort. Vostè, ensenyant el contingut de les maletes de les persones que han mort ha contravingut aquest principi perquè les ha obert sense el seu permís, no respectant així la seva intimitat.

La seva intromissió sense el consentiment de les víctimes, segons la FAPE, només hauria estat justificada en cas que beneficiés l’interès públic però les raons que van portar-lo a fer-ho van ser l’espectacularitat perquè vostè mateix durant el directe admet que no és correcta el que fa. A més, segons aquest mateix codi, el periodista ha d’evitar tota intrusió en assumptes que puguin ser dolorosos o puguin ferir els sentiments de les persones. En aquest aspecte vostè no va tenir en compte que la seva actuació podia afectar les famílies dels damnificats i causar-los més dolor i aflicció.

Basant-nos en els arguments anteriors, considerem que vostè no ha desenvolupat correctament les seves obligacions com a periodista i que no ha utilitzat mètodes dignes per obtenir la informació. La seva responsabilitat com a professional és buscar mitjans lícits i no perjudicials per poder exercir la seva feina d’informar als ciutadans.

Per aquest motiu, creiem que hauria de disculpar-se públicament tant per mostrar respecte envers les víctimes i les seves famílies en una situació dolorosa, com per evitar la pèrdua de la credibilitat del mitjà i de vostè mateix.

Atentament,Image result for fondo para carta formal

Posa’t les ulleres, S.L.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s