Segon pas: convertim un conte en una notícia

Avui fem de periodistes i redactem el conte de la Caputxeta vermella tal com si fos un fet real, convertint-lo en una notícia:

Un caçador salva una àvia i la seva néta de la panxa d’un llop

Un caçador va rescatar ahir una àvia i la seva néta de la panxa d’un llop que se les havia menjades. L’home va seguir a la fera després de veure com aquesta s’acostava a la menor i la va trobar sola al domicili de la dona. Uns crits procedents de l’estómac de l’animal van alertar-lo d’on es trobaven les víctimes i va poder treure-les a temps.

Els fets van tenir lloc ahir al matí quan la menor, que va sortir a visitar la seva àvia malalta, va topar-se amb l’animal al bosc. En arribar a l’habitatge, la nena va trobar-se amb el que semblava ser la seva àvia, però que va resultar ésser la fera disfressada. Després de confondre-la amb preguntes, l’animal va beneficiar-se de l’oportunitat per menjar-se-la. El caçador va aprofitar que el llop es va quedar adormit per treure-les de la seva panxa i substituir-les per pedres per tal que l’animal no sospités res.

Segons declaracions de la menor, “la similitut de l’animal amb l’àvia era molt gran” tot i que “hi havia alguns trets facials com els ulls i el nas que la van fer dubtar”.

Reflexió: Què diferencia el relat periodístic de la resta de relats?

En general, quan parlem de relats, ens referim a textos que tenen coherència interna i sentit global. El primer afecta la relació entre les oracions que conformen el relat pròpiament dit i que li donen sentit, i el segon, al significat que adquireix aquest en un context determinat.

Tanmateix, el relat periodístic es distingeix dels altres per la seva funció informativa i interpretativa de la realitat social, és a dir, perquè tracta uns fets reals que són d’interès general i els explica per tal que un públic entengui aquesta realitat. En canvi, els altres tipus de text busquen que el lector s’entretingui, reflexioni o aprengui.

Una altra característica única del relat periodístic és el tipus de llenguatge que empra; un model de llenguatge propi que busca apropar el lector a la realitat sense massa complicacions, mentre que els altres tipus de relat són més retòrics o elaborats.

Per últim, cal destacar que el text periodístic està condicionat per la seva estructura, sobretot en el cas de la notícia, que té unes característiques estructurals pròpies. Aquest no és el cas, per exemple, del conte, que disposa de més llibertat formal.

En resum, aquestes són, a grans trets, les diferències que creiem més importants entre el relat periodístic i la resta de textos.

Deja un comentario